ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ЉУБОВИЈА
ЋИРИЛИЦА  |   ЛАТИНИЦА





Манифестациони туризам у Азбуковици-наша значајна развојна шанса

Манифестациони туризам преузима водећу улогу у развоју туризма у свету. По манифестацијама које се организују постају препознатљиве земље, регије, градови. На подручју наше општине током читаве године организујемо мноштво манифестација локалног, регионалног, али и међународног карактера. Поред забаве, дружења и доброг провода које нудимо свим посетиоцима, на тај начин привлачимо туристе на дешавање а том приликом се упознају са лепотама нашег краја, откривају туристичке локалитете и враћају нам се као гости на одмор у већем броју сваке године.
Крећемо са "Ускршњим базаром" које организује удружење жена "Вила", затим следе "Ускршња олимпијада" у Доњој Оровици коју организује месна заједница, Гастро фестивал друге суботе маја коју организује ТО Љубовија, "Гулашијада" у мају коју организује "Етно село Врхпоље", "Ђачки планински маратон" у мају који организује Спортски савез општине Љубовија (вођа похода је наш истакнути планинар Драган Павловић), Дринска регата Љубовија-друге суботе јула коју организују општина Љубовија и ТО Љубовија(пловни пут је од Рогачице до Љубовије, 40 км пловидбе најлепшим делом тока реке Дрине), регата за особе са инвалидитетом коју организује удружење грађана "Све је могуће"-последњи викенд јула (пловни пут је од "Етно села Врхпоље" до Рајске плаже у Братунцу), "Скобаљијада" у Врхпољу у августу коју организују месна заједница и удружење риболоваца, "Лажијада" у Дрлачама 9.августа коју организује "Друштво лажова Дрлаче", затим "Скобаљијада" у Црнчи последњег викенда августа коју организује месна заједница, "Бициклијада"-друга субота септембра, "Ђачки планински маратон"-јесењи у октобру који организује Спортски савез општине Љубовија (вођа похода је наш истакнути планинар Драган Павловић).
Свака манифестација има своју лепоту, значај, популацију коју привлачи. Дринска регата Љубовија и Гастро фестивал су манифестације међународног карактера. Нашу варошицу у Дане дринске регате посети преко 30000 туриста, више од 10000 их плови, а остали прате пловидбу и пратеће садржаје манифестације. Она је наш заштитни знак и печат на туристичкој карти Србије. Учесници регате су из целог света, одавно је превазишла локалне оквире и добила међународну димензију. Ово је начин на који промовишемо Дрину као изузетан потенцијал, рекреативно-пловни туризам на њој, али и читав крај.
Гастро фестивал постоји дуже од једне деценије и заузима значајно место у промоцији азбуковачке кухиње-хране са душом, пуног укуса и мириса од органског воћа и поврћа, припремљену са пуно љубави наших вредних домаћица. На Гастро фестивалу промовишемо нашу гастрономску понуду, али доводимо учеснике са читавог Балкана да представе кухињу свога краја и покажемо богатство различитости, а у томе и јесте лепота. Друге суботе маја у Љубовији се такмичи седамдесетак екипа са близу 500 такмичара распоређених у следеће дисциплине:
-припрему рибље чорбе,
-етно трпезе,
-модерне кухиње,
-пекарства,
-посластичарства и
-карвинга(резбарење на воћу и поврћу).
Судије на манифестацији који оцењују припремљену храну су професори са Високе хотелијерске школе у Београду, чланови Кулинарске асоцијације Србије и Светске кулинарске асоцијације тако да су освојене дипломе међународно признате.
Гастро фестивал посети близу 5000 људи што је значајно за нашу малу варошицу.
Свака манифестација има задатак да забави посетиоце и привуче их својим садржајима, а за локално становништво(угоститеље, пружаоце услуга, трговинске радње,пекаре, домаћине који се баве сеоским туризмом...) креира могућност за остваривање прихода од услуга које пружају.У томе и успевају и све имају дугу традицију.Ми у њима видимо значајну развојну шансу за промоцију читавог краја и повећање посећености, већи број ноћења током године и продужетак боравка туриста код нас.Тренутно је то углавном боравак од четвртка до недеље-продужени викенд, викенд, а радимо на томе да садржајима туристе задржимо читаву седмицу код нас тако што ће уживати у нашим садржајима, али и садржајима суседних општина. Сада свако место на Дрини организује своју регату. Ми отварамо сезону са Дринском регатом Љубовија, Вишеград, затим Бајина Башта, Мали Зворник, Братунац, Лозница, Богатић ... Свака је лепа на свој начин и јединствена. Садржаји на Дрини у летњим месецима су богати. Регате прати богат културно-забавни програм. Термини манифестација су усаглашени тако да не долази до преклапања, па љубитељи сплаварења посећују сваку од ових регата. У току маја, јуна, јула, августа, септембра ако путујете дринском долином често ћете видети колоне чамаца који плове овом прелепом реком.
Даћемо све од себе да развијамо и негујемо наше манифестације, обогаћујемо садржаје и привлачимо што већи број учесника и посетилаца.




О нама

Туристичка организација општине Љубовија је основана са циљем валоризације, очувања и заштите туристичких вредности и унапређења и развоја туризма на територији општине Љубовија.

Задаци Туристичке организације Љубовија су:

  • 1. обогаћивање и подизање нивоа квалитета туристичких садржаја,
  • 2. организовање туристичке информативно-промотивне делатности,
  • 3. организовање манифестација,
  • 4. унапређење и промоција,
  • 5. унапређивање туризма у општини,
  • 6. учешће у разради и спровођењу локалне туристичке политике,
  • 7. унапређење услова за прихват и боравак туриста.