ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ЉУБОВИЈА
ЋИРИЛИЦА  |   ЛАТИНИЦА

Верски туризам у Азбуковици-изузетан потенцијал

Са мноштвом природних лепота и туристичких потенцијала Азбуковица се позиционирала на туристичкој карти Србије. Мноштво манифестација које организујемо током читаве године, спортско-рекреативни туризам, сеоски туризам, Дрина, Бобија, кањон Трешњице су само део туристичке понуде нашег краја.
Духовност је у Азбуковици од увек била на високом нивоу стога постоји мноштво изузетно посећених светиња-13 цркава и 4 манастира. Скоро свако село има своју светињу, градска црква Св. Преображења господњег је смештена у центру варошице и јако је посећена.
Манастир Св.Владике Николаја Велимировића на Соко граду сваке године обара рекорде у броју посета. Годишње ову светињу посети око сто хиљада верника из целог света. Смештен је у подножју Соколских планина. Нетакнута природа, мир, спокој, лепа реч свештеника Немање су оно што вас чека када нас посетите. У залеђу манастира су смештени капацитети за смештај верника, музеј, сувенирница, библиотека...Бројне стазе за шетњу, крст на највишој стени, поклон од господина Хорста Вробела.
Манастир Св.Тројице у Поднемићу је изузетно посећена светиња, око 40000 верника годишње дође у посету. Духовник Серафим, који службује у манастиру за свакога има лепу реч и родитељски савет. Многи су решење проблема и помоћ пронашли у дугим и мудрим разговорима са оцем Серафимом. У манастиру се налази покров Св.Петке, донет из румунског града Јашија. Поглед из дворишта манастира на долину Дрине и босанске планине је нешто незаборавно.
Манастир Св.Тројице у Читлуку на челу са игуманијом Јефимијом отворена срца дочекује бројне вернике који походе ову светињу. Околина манастира је изузетно уређена. Нетакнута природа, мудри савет наше игуманије, лепа реч оплемениће ваше срце и вратити мир.
Манастир Огњене Марије у Рујевцу је светиња која све више привлачи посетиоце.
Посебну пажњу привлачи црква брвнара у Доњој Оровици посвећена Сабору Св.12 Апостола, стара преко 200 година.
Затим црква у Селанцу посвећена Св.Апостолима Петру и Павлу из ХIII века.
О нама

Туристичка организација општине Љубовија је основана са циљем валоризације, очувања и заштите туристичких вредности и унапређења и развоја туризма на територији општине Љубовија.

Задаци Туристичке организације Љубовија су:

  • 1. обогаћивање и подизање нивоа квалитета туристичких садржаја,
  • 2. организовање туристичке информативно-промотивне делатности,
  • 3. организовање манифестација,
  • 4. унапређење и промоција,
  • 5. унапређивање туризма у општини,
  • 6. учешће у разради и спровођењу локалне туристичке политике,
  • 7. унапређење услова за прихват и боравак туриста.