ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ЉУБОВИЈА
ЋИРИЛИЦА  |   ЛАТИНИЦА

Фото сафари по Азбуковици

Претходног викенда у нашем крају су боравила значајна имена из света фотографије-професор фотографије, господин Бела Сабо са својим сарадницима и асистентима из Мађарске. Упознали смо се пре пар месеци, објаснили су нам да је белоглави суп митска птица у њиховој култури и традицији и да је посматрање белоглавих супова за њих од изузетне важности. Интересовање за наш крај од стране господина Бела Сабо иницирана је баш због kањона Трешњице и белоглавих супова који су у њему настањени.
Претходног викенда, у суботу 8.септембра Бела Сабо са својим асистентима и сарадницима је посетио наш крај, обишао kањон Трешњице, Јеличке стене, Трутинац, Кошље, Бобију. Са изразитим задовољством смо угостили ове људе и били им у служби водича. Тог дана смо имали среће да се у време нашег боравка у резервату Трешњице на стенама окупило преко двадесест птица, које су поносно позирале.Ушли смо и изашли из заштићеног подручја тихо да не бисмо реметили мир птицама. Затим смо наставили обилазак плнанинских висова Азбуковице, а ови изузетни људи и фотографи светског гласа су наставили фотографисање пејзажа током обиласка терена и посете бројних видиковаца на Бобији. Очарани су лепотама нашег завичаја. Следећа посета са већим бројем фотографа већ је уговорена за крај октобра месеца.Циљ посете је колекција фотографија белоглавог супа, пејзажа Азбуковице и сарадња у годинама које су пред нама тако што би професор доводио своје ученике и сараднике на фотографисање белоглавих супова и пејзажа. Људи из целог света боравиће код нас, посматрати белоглаве супове и обилазити предео. У питању су љубитељи природе и фотографи који ће долазити у мањим групама (два-три човека и појединци) тако да се неће угрожавати опстанак колоније белоглавих супова. У плану је израда осматрачнице у непосредној близини хранилишта где би фотографи улазили пре свитања, а одлазили када падне мрак, тако да их птице не би ни виделе.
Фотографије и изузетне снимке дроном које су ови људи сачинили добићемо на коришћење, што нам је од великог значаја. Провели смо са њима један прелеп дан, они су сачинили мноштво фотографија, испратили смо их задовољне, а они су нам на растанку заказали нови сусрет за октобар.
О нама

Туристичка организација општине Љубовија је основана са циљем валоризације, очувања и заштите туристичких вредности и унапређења и развоја туризма на територији општине Љубовија.

Задаци Туристичке организације Љубовија су:

  • 1. обогаћивање и подизање нивоа квалитета туристичких садржаја,
  • 2. организовање туристичке информативно-промотивне делатности,
  • 3. организовање манифестација,
  • 4. унапређење и промоција,
  • 5. унапређивање туризма у општини,
  • 6. учешће у разради и спровођењу локалне туристичке политике,
  • 7. унапређење услова за прихват и боравак туриста.