ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ЉУБОВИЈА
ЋИРИЛИЦА  |   ЛАТИНИЦА

Бојан Грујић представио Србију у Шарм Ел Шеику, Јужни Синај, Египат

Бојан је као званични представник Србије учесвовао на симпозијуму скулптуре "Меморијал Хуманости" а у оквиру већег догађаја "Светски Форум Младих 2018". Замисао Шоше Камал, идејног творца симпозијума, је да се уради 195 срца, свако од њих ће представљати једну земљу. Ове године на симпозијуму је учествовало 72 учесника из разних земаља - Шпаније, Јерменије, Русије, Кине, Костарике, САД као и многих других.
Резултат целог симпозијума је да се направи једниствени у свету, Меморијални центар Хуманости, који ће подсећати на трагичне догађаје који су задесили свет 20-ог и 21-ог века, попут ратова, оружаних сукоба, глади и беде. Циљ меморијалног центра је да оживи човечност, изгубљену у свим овим трагичним догађајима. Центар је направљен надомак Шарм Ел Шеика, а поред сталне изложбе скулптура срца, меморијални центар ће користи за дипломатске мировне скупове, конференције и предавања. Ових дана, од 3-7 новембра, Шарм Ел Шеик је место где се одржавају бројне дипломатске дискусије, семинари и радионице, на којим присуствују млади из целог света, са пратећим друштвеним, научним и културним догађајима. У самом срцу меморијалног центра, налазе се скулптуре постављене на 72 мермерна стуба, на платоу покривеним белим мермером, са запањујућим призором синајских планина у позадини.
Сви учесници су током три недеље радног дела симпозијума правили срце, свако у свом материјалу и стилу, па су ту била геометријска решења, анатомска, концептуална, од материјала попут камена, дрвета, метала и бронзе, па све до неконвенционалних комбинованих техника. На симпозијуму Бернард Стимфлер, учесник из Аустрије је чак урадио срце направљено од хлеба! Бојанова скулптура је направљена од полиестерске смоле са компонентама и уређајима за масовну дигиталну комуникацију. Анатомски је обликовано али са посебним концептом. Назив рада је "Дигиталне емоције".
"Срце које сам направио од полиестерске смоле је делимично прозирно, оно бледи, а ипак, у његовој унутрашњости, трагови модерних уређаја се појављују. То су делови од искоришћених телефона, матичних плоча, чипови, жице и сл. Да ли због убрзаног развоја технологије наши животи и осећања постају дигитални? Да ли је вирално важније од реалног? Овај рад отвара питања која ће генерације које долазе све више сусретати, док ће депресија и анксиозност бити сучељени дехуманизованом виралном друштву."
"Моја скулптура, као и скулптуре других учесника, поставља питања о човечности и социјализацији, која је угрожена одсуством комуникације на директном нивоу, без посредства средстава за масовну комуникацију".
"Египат је јединствена земља, за нас потпуно другачији свет, састављен од елемената фараонске, афричке, грчко-римске, коптске и арапске културе. Људи су посебно љубазни иако велики део земље живи у сиромаштву, И поред тога, улажу у уметност и културу за које и сами најбоље знају да је, поред религије, носећи стуб једне нације."
"Такође сам почаствован позивом Египатског амбасадора да посетим амбасаду у Београду и изнесем своја искуства о овом догађају који је у Египту од националног значаја. На пример, авиони су покривени натписима World Youth Forum тј. Светски Форум Младих, на којем сам са поносом представио нашу земљу."
"Након овога, настављам са својим уметничко-дипломатским радом, па је у плану да представим нашу земљу у Словенији, на фестивалу Ледена Дежела, где ћу ове године правити две скулптуре које ће представљати змајеве. Након тога такође је у плану такмичење у резбарењу монументалних скулптура у леду у Русији, као и резбарење скулптура у снегу у два зимска центра у Италијанским Алпима. Понос ми је да представљам три боје нашег народа, желим да свима покажем и испричам најлепше о својој земљи, историји, народу, а такође и дивном Подрињском крају и Љубовији, која има увек место у мом срцу, где год да идем."
О нама

Туристичка организација општине Љубовија је основана са циљем валоризације, очувања и заштите туристичких вредности и унапређења и развоја туризма на територији општине Љубовија.

Задаци Туристичке организације Љубовија су:

  • 1. обогаћивање и подизање нивоа квалитета туристичких садржаја,
  • 2. организовање туристичке информативно-промотивне делатности,
  • 3. организовање манифестација,
  • 4. унапређење и промоција,
  • 5. унапређивање туризма у општини,
  • 6. учешће у разради и спровођењу локалне туристичке политике,
  • 7. унапређење услова за прихват и боравак туриста.