TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LJUBOVIJA
LATINICA  |   ĆIRILICA

Manifestacioni turizam u Azbukovici-naša značajna razvojna šansa

Manifestacioni turizam preuzima vodeću ulogu u razvoju turizma u svetu. Po manifestacijama koje se organizuju postaju prepoznatlјive zemlјe, regije, gradovi. Na području naše opštine tokom čitave godine organizujemo mnoštvo manifestacija lokalnog, regionalnog, ali i međunarodnog karaktera. Pored zabave, druženja i dobrog provoda koje nudimo svim posetiocima, na taj način privlačimo turiste na dešavanje a tom prilikom se upoznaju sa lepotama našeg kraja, otkrivaju turističke lokalitete i vraćaju nam se kao gosti na odmor u većem broju svake godine.
Krećemo sa "Uskršnjim bazarom" koje organizuje udruženje žena "Vila", zatim slede "Uskršnja olimpijada" u Donjoj Orovici koju organizuje mesna zajednica, Gastro festival druge subote maja koju organizuje TO Ljubovija, "Gulašijada" u maju koju organizuje "Etno selo Vrhpolјe", "Đački planinski maraton" u maju koji organizuje Sportski savez opštine Ljubovija (vođa pohoda je naš istaknuti planinar Dragan Pavlović), Drinska regata Ljubovija-druge subote jula koju organizuju opština Ljubovija i TO Ljubovija(plovni put je od Rogačice do Ljubovije, 40 km plovidbe najlepšim delom toka reke Drine), regata za osobe sa invaliditetom koju organizuje udruženje građana "Sve je moguće"-poslednji vikend jula (plovni put je od "Etno sela Vrhpolјe" do Rajske plaže u Bratuncu), "Skobalјijada" u Vrhpolјu u avgustu koju organizuju mesna zajednica i udruženje ribolovaca, "Lažijada" u Drlačama 9.avgusta koju organizuje "Društvo lažova Drlače", zatim "Skobalјijada" u Crnči poslednjeg vikenda avgusta koju organizuje mesna zajednica, "Biciklijada"-druga subota septembra, "Đački planinski maraton"-jesenji u oktobru koji organizuje Sportski savez opštine Ljubovija (vođa pohoda je naš istaknuti planinar Dragan Pavlović).
Svaka manifestacija ima svoju lepotu, značaj, populaciju koju privlači. Drinska regata Ljubovija i Gastro festival su manifestacije međunarodnog karaktera. Našu varošicu u Dane drinske regate poseti preko 30000 turista, više od 10000 ih plovi, a ostali prate plovidbu i prateće sadržaje manifestacije. Ona je naš zaštitni znak i pečat na turističkoj karti Srbije. Učesnici regate su iz celog sveta, odavno je prevazišla lokalne okvire i dobila međunarodnu dimenziju. Ovo je način na koji promovišemo Drinu kao izuzetan potencijal, rekreativno-plovni turizam na njoj, ali i čitav kraj.
Gastro festival postoji duže od jedne decenije i zauzima značajno mesto u promociji azbukovačke kuhinje-hrane sa dušom, punog ukusa i mirisa od organskog voća i povrća, pripremlјenu sa puno lјubavi naših vrednih domaćica. Na Gastro festivalu promovišemo našu gastronomsku ponudu, ali dovodimo učesnike sa čitavog Balkana da predstave kuhinju svoga kraja i pokažemo bogatstvo različitosti, a u tome i jeste lepota. Druge subote maja u Ljuboviji se takmiči sedamdesetak ekipa sa blizu 500 takmičara raspoređenih u sledeće discipline:
-pripremu riblјe čorbe,
-etno trpeze,
-moderne kuhinje,
-pekarstva,
-poslastičarstva i
-karvinga(rezbarenje na voću i povrću).
Sudije na manifestaciji koji ocenjuju pripremlјenu hranu su profesori sa Visoke hotelijerske škole u Beogradu, članovi Kulinarske asocijacije Srbije i Svetske kulinarske asocijacije tako da su osvojene diplome međunarodno priznate.
Gastro festival poseti blizu 5000 lјudi što je značajno za našu malu varošicu.
Svaka manifestacija ima zadatak da zabavi posetioce i privuče ih svojim sadržajima, a za lokalno stanovništvo(ugostitelјe, pružaoce usluga, trgovinske radnje,pekare, domaćine koji se bave seoskim turizmom...) kreira mogućnost za ostvarivanje prihoda od usluga koje pružaju.U tome i uspevaju i sve imaju dugu tradiciju.Mi u njima vidimo značajnu razvojnu šansu za promociju čitavog kraja i povećanje posećenosti, veći broj noćenja tokom godine i produžetak boravka turista kod nas.Trenutno je to uglavnom boravak od četvrtka do nedelјe-produženi vikend, vikend, a radimo na tome da sadržajima turiste zadržimo čitavu sedmicu kod nas tako što će uživati u našim sadržajima, ali i sadržajima susednih opština. Sada svako mesto na Drini organizuje svoju regatu. Mi otvaramo sezonu sa Drinskom regatom Ljubovija, Višegrad, zatim Bajina Bašta, Mali Zvornik, Bratunac, Loznica, Bogatić ... Svaka je lepa na svoj način i jedinstvena. Sadržaji na Drini u letnjim mesecima su bogati. Regate prati bogat kulturno-zabavni program. Termini manifestacija su usaglašeni tako da ne dolazi do preklapanja, pa lјubitelјi splavarenja posećuju svaku od ovih regata. U toku maja, juna, jula, avgusta, septembra ako putujete drinskom dolinom često ćete videti kolone čamaca koji plove ovom prelepom rekom.
Daćemo sve od sebe da razvijamo i negujemo naše manifestacije, obogaćujemo sadržaje i privlačimo što veći broj učesnika i posetilaca.
O nama

Turistička organizacija opštine Ljubovija je osnovana sa ciljem valorizacije, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti i unapređenja i razvoja turizma na teritoriji opštine Ljubovija.

Zadaci Turističke organizacije Ljubovija su:

  • 1. obogaćivanje i podizanje nivoa kvaliteta turističkih sadržaja,
  • 2. organizovanje turističke informativno-promotivne delatnosti,
  • 3. organizovanje manifestacija,
  • 4. unapređenje i promocija,
  • 5. unapređivanje turizma u opštini,
  • 6. učešće u razradi i sprovođenju lokalne turističke politike,
  • 7. unapređenje uslova za prihvat i boravak turista.