TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LJUBOVIJA
LATINICA  |   ĆIRILICA

Verski turizam u Azbukovici-izuzetan potencijal

Sa mnoštvom prirodnih lepota i turističkih potencijala Azbukovica se pozicionirala na turističkoj karti Srbije. Mnoštvo manifestacija koje organizujemo tokom čitave godine, sportsko-rekreativni turizam, seoski turizam, Drina, Bobija, kanjon Trešnjice su samo deo turističke ponude našeg kraja.
Duhovnost je u Azbukovici od uvek bila na visokom nivou stoga postoji mnoštvo izuzetno posećenih svetinja-13 crkava i 4 manastira. Skoro svako selo ima svoju svetinju, gradska crkva Sv. Preobraženja gospodnjeg je smeštena u centru varošice i jako je posećena.
Manastir Sv.Vladike Nikolaja Velimirovića na Soko gradu svake godine obara rekorde u broju poseta. Godišnje ovu svetinju poseti oko sto hilјada vernika iz celog sveta. Smešten je u podnožju Sokolskih planina. Netaknuta priroda, mir, spokoj, lepa reč sveštenika Nemanje su ono što vas čeka kada nas posetite. U zaleđu manastira su smešteni kapaciteti za smeštaj vernika, muzej, suvenirnica, biblioteka...Brojne staze za šetnju, krst na najvišoj steni, poklon od gospodina Horsta Vrobela.
Manastir Sv.Trojice u Podnemiću je izuzetno posećena svetinja, oko 40000 vernika godišnje dođe u posetu. Duhovnik Serafim, koji službuje u manastiru za svakoga ima lepu reč i roditelјski savet. Mnogi su rešenje problema i pomoć pronašli u dugim i mudrim razgovorima sa ocem Serafimom. U manastiru se nalazi pokrov Sv.Petke, donet iz rumunskog grada Jašija. Pogled iz dvorišta manastira na dolinu Drine i bosanske planine je nešto nezaboravno.
Manastir Sv.Trojice u Čitluku na čelu sa igumanijom Jefimijom otvorena srca dočekuje brojne vernike koji pohode ovu svetinju. Okolina manastira je izuzetno uređena. Netaknuta priroda, mudri savet naše igumanije, lepa reč oplemeniće vaše srce i vratiti mir.
Manastir Ognjene Marije u Rujevcu je svetinja koja sve više privlači posetioce.
Posebnu pažnju privlači crkva brvnara u Donjoj Orovici posvećena Saboru Sv.12 Apostola, stara preko 200 godina.
Zatim crkva u Selancu posvećena Sv.Apostolima Petru i Pavlu iz HIII veka.
O nama

Turistička organizacija opštine Ljubovija je osnovana sa ciljem valorizacije, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti i unapređenja i razvoja turizma na teritoriji opštine Ljubovija.

Zadaci Turističke organizacije Ljubovija su:

  • 1. obogaćivanje i podizanje nivoa kvaliteta turističkih sadržaja,
  • 2. organizovanje turističke informativno-promotivne delatnosti,
  • 3. organizovanje manifestacija,
  • 4. unapređenje i promocija,
  • 5. unapređivanje turizma u opštini,
  • 6. učešće u razradi i sprovođenju lokalne turističke politike,
  • 7. unapređenje uslova za prihvat i boravak turista.