TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LJUBOVIJA
LATINICA  |   ĆIRILICA

Dragana Obradović-kralјica azbukovačkih planinskih visova

Na teritoriji opštine Ljubovija svojom lepotom, mirom, vidikovcima pleni Bobija planinska lepotica Azbukovice. Priroda je na ovoj planini sačuvana od zagađenja. Posetioci uživaju u prelepom okruženju uz žubor potoka i cvrkut ptica. U poslednje vreme brojna planinarska udruženja organizuju pohode na Bobiju. Najviši vrh je Tornička Bobija 1272 m nadmorske visine. U podnožju Bobije smešteno je planinsko selo Gornje Košlјe na 900 m nadmorske visine. U Košlјama ima dosta mladih domaćina koji su ostali na imanjima svojih pradedova, formirali svoje porodice i bave se organskom polјoprivredom. Mudri gorštaci uvek rado dočekuju posetioce i spremni su za razgovor, da ih ponude slatkim, rakijom i ispričaju lokalne dogodovštine.
Dragana Obradović, devojka koja sa majkom živi na Bobiji, je naša kralјica planinskih visova Azbukovice. Po završetku srednje škole rešila je da se vrati u svoj rodni kraj, na Bobiju i kaže ne bi se menjala ni sa kim za život u prestonici, niti bilo gde drugde. Lice ove mlade, hrabre gorštakinje je preplanulo od planinskog sunca, a ruke vredne. Pored brojnih obaveza iz kojih se sastoji život na selu ona uživa u šetnji po planini, planinarnju i vrlo je uspešna ultramaratonka. Do sada je učestvovala na ultramaratonima na Tari, Kosmaju, Kozari, Ozrenu, Divčibarima, Šabačkom polumaratonu...U razgovoru nam kaže da joj je san da učestvuje u trci na Mon Blanu, koja je duga 330 km. Najsrećnija je kada se poveže sa prirodom i trči 30-40 km dnevno. U trčanju je pronašla sebe, svoju ličnu satisfakciju i zadovolјstvo.
Dragana poznaje sve čari i ćudi Bobije. Često vodi turiste po planini, jer zna mesta sa kojih je pogled najlepši, poznaje retke vrste bilјa i barata mnoštvom zanimlјivosti vezanim za Bobiju. Uvek je nasmejana, vedra i puna optimizma. Zadovolјna je sobom i životom na planini. Voli prirodu, ne nedostaju joj noćni izlasci, brendirana garderoba i trendovi savremenog doba. Svoj mir i duševno blagostanje koje poseduje ne bi menjala ni za šta na svetu.
Uvek je spremna da vam posveti vreme, prošeta sa vama po planini, porazgovara i prenese na vas svoju pozitivnu energiju kojom pleni. I nas je oduševila baš tom energijom i zbog svega toga što nosi u sebi i radi zaslužuje pažnju koju joj ovom prilikom posvećujemo. Ovakve mlade lјude je potrebno promovisati kao promotere zdravog sistema vrednosti i zdrave mladosti.
O nama

Turistička organizacija opštine Ljubovija je osnovana sa ciljem valorizacije, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti i unapređenja i razvoja turizma na teritoriji opštine Ljubovija.

Zadaci Turističke organizacije Ljubovija su:

  • 1. obogaćivanje i podizanje nivoa kvaliteta turističkih sadržaja,
  • 2. organizovanje turističke informativno-promotivne delatnosti,
  • 3. organizovanje manifestacija,
  • 4. unapređenje i promocija,
  • 5. unapređivanje turizma u opštini,
  • 6. učešće u razradi i sprovođenju lokalne turističke politike,
  • 7. unapređenje uslova za prihvat i boravak turista.