TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LJUBOVIJA
LATINICA  |   ĆIRILICA

Foto safari po Azbukovici

Prethodnog vikenda u našem kraju su boravila značajna imena iz sveta fotografije-profesor fotografije, gospodin Bela Sabo sa svojim saradnicima i asistentima iz Mađarske. Upoznali smo se pre par meseci, objasnili su nam da je beloglavi sup mitska ptica u njihovoj kulturi i tradiciji i da je posmatranje beloglavih supova za njih od izuzetne važnosti. Interesovanje za naš kraj od strane gospodina Bela Sabo inicirana je baš zbog kanjona Trešnjice i beloglavih supova koji su u njemu nastanjeni.
Prethodnog vikenda, u subotu 8.septembra Bela Sabo sa svojim asistentima i saradnicima je posetio naš kraj, obišao kanjon Trešnjice, Jeličke stene, Trutinac, Košlјe, Bobiju. Sa izrazitim zadovolјstvom smo ugostili ove lјude i bili im u službi vodiča. Tog dana smo imali sreće da se u vreme našeg boravka u rezervatu Trešnjice na stenama okupilo preko dvadesest ptica, koje su ponosno pozirale.Ušli smo i izašli iz zaštićenog područja tiho da ne bismo remetili mir pticama. Zatim smo nastavili obilazak plnaninskih visova Azbukovice, a ovi izuzetni lјudi i fotografi svetskog glasa su nastavili fotografisanje pejzaža tokom obilaska terena i posete brojnih vidikovaca na Bobiji. Očarani su lepotama našeg zavičaja. Sledeća poseta sa većim brojem fotografa već je ugovorena za kraj oktobra meseca.Cilј posete je kolekcija fotografija beloglavog supa, pejzaža Azbukovice i saradnja u godinama koje su pred nama tako što bi profesor dovodio svoje učenike i saradnike na fotografisanje beloglavih supova i pejzaža. Ljudi iz celog sveta boraviće kod nas, posmatrati beloglave supove i obilaziti predeo. U pitanju su lјubitelјi prirode i fotografi koji će dolaziti u manjim grupama (dva-tri čoveka i pojedinci) tako da se neće ugrožavati opstanak kolonije beloglavih supova. U planu je izrada osmatračnice u neposrednoj blizini hranilišta gde bi fotografi ulazili pre svitanja, a odlazili kada padne mrak, tako da ih ptice ne bi ni videle.
Fotografije i izuzetne snimke dronom koje su ovi lјudi sačinili dobićemo na korišćenje, što nam je od velikog značaja. Proveli smo sa njima jedan prelep dan, oni su sačinili mnoštvo fotografija, ispratili smo ih zadovolјne, a oni su nam na rastanku zakazali novi susret za oktobar.
O nama

Turistička organizacija opštine Ljubovija je osnovana sa ciljem valorizacije, očuvanja i zaštite turističkih vrednosti i unapređenja i razvoja turizma na teritoriji opštine Ljubovija.

Zadaci Turističke organizacije Ljubovija su:

  • 1. obogaćivanje i podizanje nivoa kvaliteta turističkih sadržaja,
  • 2. organizovanje turističke informativno-promotivne delatnosti,
  • 3. organizovanje manifestacija,
  • 4. unapređenje i promocija,
  • 5. unapređivanje turizma u opštini,
  • 6. učešće u razradi i sprovođenju lokalne turističke politike,
  • 7. unapređenje uslova za prihvat i boravak turista.