Манастир "Св.Николај Српски", Соко град

Манастир "Св.Николај Српски" смештен је у подножју Соколске планине, испод највишег врха Рожња , удаљен је од Љубовије 15 километара. Представља природну границу између Азбуковице и Рађевине. У традицији српског народа има посебно значење, пре свега остао је симбол непобедивости и један од последњих упоришта Турске власти у Србији.


Све време битисања тврђаве, уз овај објекат ширило се његово предграђе заштићено палисадом, а касније и зидом, утврђењем. Манастир је задужбина епископа шабачког господина Лаврентија. Посвећен је Св. владици Николају Велимировићу који се слави 03.маја. Црква, у чијем олтару се чува део моштију Св. Владике Николаја, саграђена је 1994. године и припада моравском стилу. Дрворезбарени иконостас је рађен у барокном стилу и позлаћен је 24-каратним златом, док је иконе у византијском стилу живописала и манастиру поклонила сестра Крстана Тасић, познати иконописац. У кругу манастирског комплекса налази се музеј, конак и већи смештајни објекат "Дом Николаја Велимировића", који располаже смештајним капацитетом који може да прими 200 гостију.


Од 2001. године у манастиру је заживела акција под називом "Моба", која окупља српску омладину из дијаспоре. Временом, наша деца у туђини губе свој национални и верски идентитет, па је главни циљ ове акције учење језика својих очева и обнова веза са завичајем својих предака.