Манастир "Св.Тројице", Читлук

Предање каже да је манастир Свете Тројице, по месту назван Читлук, стар око 400 година и да је међу најстаријим православним верским споменицима у овом делу Подриња. Подаци из 1878. године сведоче да је тада постојала црква. Мештани и парох 1966. године, на темељима старе цркве саградили су нову. Црква је посвећена Светој Тројици.


У темељима је пронађена повеља која потврђује да је црква постојала 1816. године. Сматра се да је иконостас стар преко 100 година. Иако је оштећен, има доста сачуваних елемената. Капија на улазу у цркву датира из тог периода. Блаженопочевши епископ шабачко- ваљевски Јован Велимировић, видевши ово место, оставио је наследнику епископу Шабачком Лаврентију благослов да се ту сагради манастир. Нови звоник сазидан је 1995. године, а изградња конака почела је 1999. године. Од 1999. године у манастир се насељава монаштво.


У овом манастиру се налази копија иконе Тихвинске Богородице. Ова чудотворна икона Пресвете Богородице слави се 26. јуна / 9. јула и призива се у помоћ за очување здравља деце. На северном стубу старе цркве из 1878. године била је осликана икона Богородице. Киша и лоше време, цркву су највише оштетили баш са северне стране. Боја са иконе се разливала услед прокишњавања крова и икона је пропадала. Свештеник, Отац Козлов, који је дошао из Русије после прогона монаха, у време Октобарске револуције, хтео је да прекречи икону, да би црква изгледала лепше. Када је прекречио цркву, исте ноћи му се јавила Пресвета Богородица и рекла му да није требало то да учини. Сутрадан је покушао да исправи грешку, али безуспешно. Те ноћи, пројављено му је да ће доживети неку непријатност. Убрзо после тога његов син Олег разболео се и умро је. У знак покајања отац Козлов је из Русије донео копију иконе Тихвинске Богородице, која се и данас налази у манастиру на истом стубу. Пред овом иконом, људи који су побожни и који имају јаку веру, доживели су многа исцељења и чуда.