ОДРЖАН 15. ПО РЕДУ ГАСТРО ФЕСТИВАЛ

Поред све веће туристичке понуде нашег краја, сеоског туризма, реке Дрине, врхова Бобије, кањона Трешњице, манастира и цркава, посебно се издваја манифестациони туризам. Највећи догађај у Љубовији је Дринска регата, а друга по величини манифестација јесте Гастро фестивал, који се одржава друге суботе маја.
Тако је било и ове године, па су у суботу 11. маја богатство најразличитијих укуса представили учесници из свих крајева Србије, али и БиХ, око 50 екипа из Деспотовца, Београда, Новог Бечеја, Кикинде, Ваљева, Ужица, Осечине, Владимираца, Богатића, Златибора, Малог Зворника, Братунца, Коњевић поља, а наравно ни подршка домаћина није изостала. Фестивал је такмичарског карактера, међу многобројним такмичарима најбољу рибљу чорбу припремила је екипа Caffe "Шанса-им" из Ваљева. Такмичење је организовано и у дисциплинама: етно трпеза, модерна кухиња, пекарство, посластичарство и карвинг.
Туристичка организација општине Љубовија побринула се да, поред такмичарског дела, припреми и културно-уметнички програм. Манифестација је отворена наступом деце из Предшколске установе "Полетарац", затим КУД-а "Азбуковица" из Љубовије, а најмлађе посетиоце забављали су дечји аниматори. Након проглашења победника и доделе награда најуспешнијим такмичарима, одржан је концерт оркестра "Вожд".
"Као и сваке године, потрудили смо се да свим учесницима и гостима Гастро фестивала понудимо јединствено искуство које ће дуго памтити, које ће им бити мотив да нам поново дођу и надамо се да смо у томе успели. Циљ овог фестивала је и промоција аутентичне азбуковачке кихиње. Захваљујем се свима који су учествовали на нашој манифестацији и свима који су нас посетили", изјавила је Јелена Топаловић, директорка Туристичке организације општине Љубовија.
Развој општине Љубовија оријентисан је на пољопривреду и туризам, а јака веза ове две гране већ даје видљиве резултате. На Гастро фестивалу, посебно на етно трпези, припремљена је храна од домаћих производа локалних произвођача.
"Општина Љубовија ће и у наредном периоду наставити да подстиче сарадњу између локалних пољопривредних произвођача и туристичких субјеката, што ће оснажити наш пут развоја и дати шансу опстанку села. Евидентно је да се из године у годину повећава број туриста у општини Љубовија, а наша жеља је да спајањем пољопривреде и туризма сваком госту понудимо више, кроз чисту природу, чист ваздух и здраву, органску храну. Све ово ће довести до повећања прихода свих наших суграђана који се баве пољопривредом и туризмом, а самим тим и до већих прихода у буџету општине", каже Милан Јовановић, председник Општине Љубовија.
Свако ко је посетио Гастро фестивал у Љубовији имао је прилику да проба разнолике укусе, пре свега традиционалне кухиње и јела припремљених по старим српским рецептима. Стручни жири прогласио је победнике у свим такмичарским дисциплинама. Најуспешнији такмичари добили су и поклоне спонзора Гастро фестивала "Металац посуђе", Горњи Милановац, док је прва награда за категорију рибља чорба била телевизор, поклон Туристичке организације општине Љубовија.

ДИСЦИПЛИНА РИБЉА ЧОРБА
1. место - Кафе "Шанса-им" Ваљево;
2. место - УГ "Банатски кулинари" Кикинда;
3. место - "Цајовци" Љубовија;
4. место - "Фокус" Љубовија;
5. место - Удружење жена "Кумане" Нови Бечеј.
Најоригиналнија екипа - "ГУДА ФЕСТ" Грачаница
ДИСЦИПЛИНА ЕТНО ТРПЕЗА
1. место - Удружење жена "Златне руке Ресаве" Стењевац, Деспотовац;
2. место - Удружење жена "Вредне Језерке", Језеро, Деспотовац;
3. место - Туристичка организација општине Нови Бечеј.
ДИСЦИПЛИНА ПЕКАРСТВО
1. место - Удружење жена "Свјетлост" Угљевик;
2. место - Славенка Дрчелић, Златибор;
3. место - Биљана Перановић, Богатић.
Најаутентичнија презентација - Удружење жена "Кумане"
За очување традиције азбуковачке кухиње - Удружење жена "Вила" Љубовија
ДИСЦИПЛИНА ПОСЛАСТИЧАРСТВО
1. место - Висока хотелијерска школа Београд - Милица Вила;
2. место - Ивана Обрадовић.
3. место - Ивана Будимировић.
МОДЕРНА КУХИЊА
Хотел "Royal Drina" Мали Зворник – Дарко Бојић.
КАРВИНГ
Златана Димитријевић.