O Drinskoj regati

Nekada davno tokom XIX i XX veka, nepredvidivom i ćudlјivom rekom, hrabri drinski splavari prevozili su drvenu građu od njenog nastanka u Crnoj Gori kod Šćepan polјa do Šapca, pa čak i dalјe do Beograda i Smedereva. Neustrašivi i vešti Drinski splavari savladali su surovu narav Zelenike tokom svih godišnjih doba. Pregrađivanjem toka Drine za potrebe izgradnje hidroelektrane u Zvorniku, Bajinoj Bašti i Višegradu sredinom XX veka prestao je prevoz drvne građe rečnim tokom i time ugušen jedan zanat.
Naslonjeni na tradiciju splavarenja u Podrinju, svake druge subote jula Turistička organizacija opštine Ljubovija, organizuje manifestaciju Drinska regata Ljubovija, koja na moderan način čuva priču o splavarenju od zaborava.
Drinska regata Ljubovija ima tradiciju više od jedne decenije. Pioniri i začetnici ove manifestacije spustili su se prvi put niz Drinu druge subote jula 2001. godine. Manifestacija se iz godine u godinu razvija i broji hilјade plovila i više desetina hilјada učesnika na vodi.
Plovni put je od Rogačice do Ljubovije u dužini od 40 km, što čini oko 8 sati plovidbe i nezaboravnog druženja u prelepom ambijentu i prijatnoj atmosferi uz zvuke trube. Drinska regata je turistički brend, zaštitni znak opštine Ljubovija, njen pečat na turističkoj mapi i jedan od najvećih događaja u Srbiji.
U okviru manifestacije i dana Drinske regate, posetioci mogu uživati u različitim događajima, sportskim takmičenjima, tematskim i književnim večerima, predstavama, koncertima velikih muzičkih zvezda domaće scene, kao i drugim događajima zabavnog i takmičarskog karaktera koji manifestaciji daju bogat sadržaj i nezaboravan doživlјaj.
Splavariti rekom Drinom je nezaboravan doživlјaj upravo zbog njene savršene lepote, boje i nemirne ćudi. Posetioci koji jednom zaplove Drinom, uvek se rado vraćaju i sa sobom ponesu nezaboravne doživlјaje koje pamte čitav život.